Kısaca LEGO® SERIOUS PLAY® Yöntemi Nedir?
LEGO® SERIOUS PLAY® (LSP), yaratıcı düşünme, problem çözme ve ekip oluşturma için LEGO® tuğlalarını kullanan bir fasilitasyon yöntemidir. Katılımcıları LEGO tuğlalarıyla modeller inşa ederek düşüncelerini ve fikirlerini ifade etmeye teşvik etmek, karmaşık kavramların daha derinlemesine masaya yatırılmasına olanak sağlamak ve gruplar içinde daha iyi iletişim ve işbirliğini teşvik etmek için tasarlanmıştır bir yöntemdir.
Yöntemin ana uygulamalarına kısaca bakacak olursak:
1. Ortamı Hazırlamak: Katılımcılara keşfetmeleri için bir meydan okuma veya soru verilir. Bu; ekip dinamikleri, strateji, inovasyon veya başka herhangi bir konuyla ilgili olabilir.
2. Model Oluşturma: Her katılımcı, verilen zorluk/soru ile ilgili düşüncelerini, fikirlerini veya çözümlerini temsil eden LEGO tuğlalarını kullanarak kendi 3 boyutlu modelini oluşturur. Sınırlı bir zaman veya belirli inşaat kısıtlamaları gibi genellikle inşaat sürecini yönlendiren kurallar vardır.
3. Paylaşım ve Hikaye Anlatma: Katılımcılar daha sonra modellerinin arkasındaki hikayeyi tüm katılımcılarla paylaşırlar. Modellerinin neyi temsil ettiğini ve neden bu şekilde inşa ettiklerini açıklarlar. Bu aşama, modeller aracılığıyla iletilen fikirlerin hikaye anlatımını, yansımasını ve daha derinlemesine incelenmesini teşvik eder.
4. Düşünme ve Tartışma: Eğitimli bir LEGO Serious Play fasilitatörünün yönettiği tartışma aracılığıyla katılımcılar, paylaşılan modeller üzerinde derinlemesine düşünür, farklı modeller arasındaki bağlantıları keşfeder ve kolektif modellerden ortaya çıkan potansiyel çözümleri veya içgörüleri tartışır.
5. Yinelenen Süreç: Hedeflere bağlı olarak, çalışma süreci konuyu veya zorluğu daha derinlemesine incelemek için birden fazla model inşaatını, paylaşma ve tartışma turunu içerebilir.
LSP yöntemi etkilidir çünkü geleneksel iletişim engellerini aşmak ve daha açık ve yaratıcı düşünmeyi teşvik etmek için temelde LEGO parçalarının uygulamalı, görsel ve dokunsal doğasından yararlanır. Katılımcıların ortadaki fikirlere ve bakış açılarına katkıda bulunmaları için eşit ve demokratik bir çalışma alanı sağlayarak daha kapsayıcı ve katılımcı bir ortamı teşvik eder.
Bu yöntem genellikle ekip oluşturma çalışmasından strateji planlama çalıştaylarına kadar farklı organizasyonel ortamlarda yeniliği teşvik etmek, problem çözme becerilerini geliştirmek ve grup dinamiklerini güçlendirmek için kullanılır.
LEGO Serious Play’in yapılandırılmış bir metodoloji olmasına rağmen etkisinin büyük ölçüde çalışma yöneticisinin süreci yönlendirme ve katılımcıların aktif ve açık bir şekilde etkileşimde bulunabileceği güvenli bir alan yaratma becerisine bağlı olduğunu unutmamak gerekir.
Paramita Partners olarak Türkiye’de koçluk, mentörlük ve takım çalışmaları yaptığımız organizasyonlarda LEGO Serious Play yöntemiyle kurgulanmış fasilitasyonlar yönetiyoruz. Siz de Türkiye’de LEGO Serious Play yöntemiyle grup ya da takım çalışmaları yapmak isterseniz Paramita Partners’a ulaşmanız yeterli. İhtiyaç ve hedeflerinizi konuşacağımız bir tanışma toplantısı için bize ulaşabilirsiniz.
Özgür Poyrazoğlu; PCC
Paramita Partners — Kurucu Ortak / Yönetici Koçu
LEGO® SERIOUS PLAY® Fasilitatörü